Od 26. do 30. maja 2024 gostimo v okviru Erasmus+: mobilnost, šolska partnerstva med šolami naše partnerje in dolgoletne prijatelje iz Glivic na Poljskem. Prihajajo s šole II Liceum Ogólnokształcące im. W. Wróblewskiego w Gliwicach. V letošnjem projektu S kulturno dediščino do lastne identitete sodeluje 19 dijakinj in dijakov 2. letnika gimnazije. Veselimo se druženja in novih spoznanj.

 Več o naših skupnih doživetjih v prihodnjih dneh …

 

  1. maj 2024

 

Današnje druženje je ‘otvorila’ ga. Marija Lešer, ravnateljica III. gimnazije Maribor, s pozdravnim govorom. Veseli in ponosni smo na naše desetletno sodelovanje s šolo iz Glivic.

V letošnji projekt S kulturno dediščino do lastne identitete smo vključili pravljice, ki zagotovo predstavljajo pomemben del kulturne dediščine vsakega naroda. Naši dijaki in prijatelji iz Glivic so drug drugemu predstavili avtorske pravljice obeh držav. Ob tem so obudili prijetne spomine iz otroštva in ugotavljali, kako pravljice odsevajo življenje in mišljenje ljudi tako danes kot v preteklosti. Sledila je delavnica ‘Zvezdica zaspanka’, v kateri so dijaki pripravili uprizoritev pravljice.

 

  1. maj 2024

 

Obiskala nas je izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, vodja Katedre za polonistiko Oddelka za slavistiko Filozofske fakultete Ljubljana, ki je 20. marca 2024 od predsednika Republike Poljske Andrzeja Dude prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge: zlati križ za zasluge na področju širjenja poljskega jezika in poljske kulture v mednarodnem prostoru. Navdušila je z izjemno delavnico o poljskem jeziku in kulturni dediščini ter o mnogih zanimivih vezeh med Slovenci in Poljaki.

 

Naš profesor športne vzgoje, gospod Marko Janžič, nam je z veliko mero duhovitosti predstavil

slovenske ljudske plese. Zavrteli smo se v ritmih valčka in polke, se ob tem zabavali, a tudi pošteno utrudili.

 

Po kosilu smo si ogledali Lutkovno gledališče Maribor. Mnoge je prevzela čudovita arhitektura in domiselna povezanost starih in modernih elementov stavbe. Presenetile so tudi delavnice, kjer smo videli, kako nastajajo lutke. Sledila je delavnica izdelave lutk, kjer je vsak ustvaril svojo domišljijsko lutko.

  1. maj 2024

 

V izobraževalnem centru Piramida nas je prijazno sprejel ravnatelj, mag. Midhat Mulaosmanović. Ogledali smo si njihove prostore, nato pa se preizkusili v peki slovenske tradicionalne sladice potice. Pod budnim očesom treh učiteljic praktičnega pouka smo uspeli speči devet vzornih potic.

 

Sledila je ekskurzija na grad Ptuj, ki nikoli ne razočara. Kurenti in druge tipične pustne maske, prelepe sobane z originalnim pohištvom in drugo opremo, številna glasbila in mnoge zanimive zgodbe o ljudeh in času, ki jih ni več, vendar so nam zapustili neprecenljivo kulturno dediščino.

 

Fotografije

 

Oznake: