Sporočilo Arnesa:

Pozdravljeni,

v tednu med 17. in 24. aprilom, ko obeležujemo svetovni teden Zemlje, bomo sodelavci Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani in Arnesa omogočili brezplačen ogled filma Žejni svet režiserja in fotografa Yanna Arthus-Bertranda.

Ker si želimo, da si film ogleda kar največ učencev in dijakov, in se ogled filma morda celo smiselno vključi v pouk, vas posebej naprošamo, da informacijo o predvajanju filma posredujete učiteljem in učencem oz. dijakom na vašem VIZ.

Upamo, da si bodo vaši učenci in dijaki ogledali film ter sodelovali v videokonferenci, ki bo sledila projekciji. Na njej bodo lahko zastavljali vprašanja prof. dr. Mihaelu Tomanu iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, slovenskemu limnologu, strokovnjaku za živalstvo in rastlinstvo celinskih voda.

Arnes

Povezava (film)

Komentar:

»Po serijah DOM (HOME) in Zemlja z zraka (Earth from Above) Yann Artus-Bertrandov 90 minutni dokumentarni film ŽEJNI SVET v režiji Thierrya Piantanide in Baptista Rouget-Luchairesa vabi na še eno potovanje okoli sveta.
Tokrat se slavni fotograf ukvarja z enim od največjih izzivov za preživetje človeka: VODO.
Danes, pred ozadjem strmo rastočih potreb, rasti človeške populacije in naraščajočega vpliva klimatskih sprememb, je voda postala eden izmed najbolj dragocenih naravnih virov na našem planetu.
Zvest slovesu Yann Arthus-Bertranda, ŽEJNI SVET, posnet v okoli 20 državah, razkriva skrivnostni in navdušujoči svet sladke vode skozi spektakularne zračne posnetke narejene v težko dostopnih in redko posnetih krajih kot so Južni Sudan ali Severni Kongo. Omogoči nam odkrivanje najlepših pokrajin na našem planetu, jezer, rek in mokrišč, ki jih je ustvarila voda.
ŽEJNI SVET poskuša zbližati zaščitni znak Yann Artus-Bertrandovega ustvarjanja, zračni pogled na svet, s trdo vsakodnevno realnostjo vseh tistih ljudi, ki jim vode primanjkuje in zaradi njenega pomanjkanja celo umirajo, ljudi, ki so vključeni v vsakodnevno bitko, da bi vodo dobili, jo prečistili ali jo pripeljali do tistih, ki jo potrebujejo.
Film je zgrajen na množici srečanj. Pastir s severa Kenije nas pogleda v oči in pove, da je zaradi vode ubijal in da bo to naredil ponovno. Ženske plešejo, ko voda končno pride v njihovo vas. Netipična ambasadorka Združenih narodov govori o svojem boju, s katerim hoče vlade zavezati k omogočanju dostopa do vode in k najmodernejšim prečiščevalnim tehnologijam, ki bi zagotovile preživetje in zdravje najrevnejšim populacijam.
Reportaže posnete v Evropi, Afriki, Aziji in Ameriki prinašajo komentarje ljudi, ki delajo in izumljajo zato, da vodo pripeljejo do ljudi, ki jo potrebujejo, da jo pametneje porabljajo, prečistijo, ali, še bolje, da jo prenehajo onesnaževati.
Navdušujoče osebnosti, mednarodno prepoznani ali preprosti ljudje iz prvih vrst, osvetljujejo film z njihovo energijo, domišljijo in navdušenjem.
Ker je dostop do čiste pitne vode bolj kot kadarkoli velik izziv jutrišnjega dne.«

 

Oznake: