Drage dijakinje in dragi dijaki,

 

v sklopu šole izvajamo projekt: “ZA PODNEBJE – MISLI GLOBALNO, DELUJ LOKALNO”

Projekt ZA PODNEBJE predstavlja trajnostni prispevek uspešnega mednarodnega projekta TRIO, Three4Climate. Gre za nadaljevanje in nadgradnjo nekaterih ključnih dejavnosti, ki smo jih zasnovali tako, da globalno skrb in osveščanje o podnebni krizi uresničujemo na ravneh dijaka, razredne skupnosti, zaposlenih v šoli in širše – kot povezavo z lokalno mestno skupnostjo.

Projekt je zasnovan kot skupek akcij, v katerih bodo dijaki in učitelji vse šolsko leto, v prvi osebi in neposredno, ukrepali za zmanjševanje vplivov človeka na okolje.

Eden izmed ciljev projekta je organizirati in izvesti akcijo Sredin meni za podnebje.

Dijakom bomo vsako 1. in 3. sredo v mesecu ponudili prehrano brez mesa. Pri tem gre izključno za podpiranje zavedanja o škodljivih vplivih živinoreje na okolje, na količino izpustov toplogrednih plinov (predvsem metana) in s tem na podnebje ter doprinos posameznika k izboljševanju situacije na tem področju. Spodbujamo zmanjševanje (ne popolno izločanje!) uživanja mesa in živil živalskega izvora.

Naš ponudnik prehrane M. R.-Commece d.o.o. stremi k temu, da se bodo dijaki pozitivno odzvali na sredin meni za podnebje brez mesnega jedilnika, zato je pripravil dva topla vegetarijanska obroka za:

sredo, 7. 12. 2022:

  • ocvrt sir, pommes frites in solata
  • kislo zelje, matevž

ter sredo, 21. 12. 2022:

  • zelenjavni kanelon, priloga in solata
  • polpet iz ajdove kaše, pire krompir in solata

Vegetarijanska prehrana je lahko tudi okusna, pestra in raznolika, zato so ponudniki prehrane želeli izbrati vegetarijanske jedi, ki bi ustrezale dijakom.

Vsi skupaj si želimo tudi na takšen način ohranjati podnebje!

 

S prijaznimi pozdravi

Tjaša Kuster, koordinatorica šolske prehrane

 

 

Oznake: