Evropski poslanec dr. Klemen Grošelj in poslanka državnega zbora Lidija Divjak Mirnik gosta okrogle mize na III. gimnaziji Maribor

V petek, 5. novembra 2021, je naša šola organizirala okroglo mizo o delovanju ustanov Evropske unije in o delovanju Državnega zbora. V sklopu projektov Državljanska kultura in Šola ambasadorka Evropskega parlamenta so našo šolo obiskali evropski poslanec dr. Klemen Grošelj (LMŠ), njegova pomočnika Edis Rujović in Tomaž Simetinger ter poslanka Državnega zbora Lidija Divjak Mirnik, nekdanja profesorica zgodovine in sociologije na III. gimnaziji Maribor.
Na okrogli mizi sva visoke goste uvodoma pozdravila in nagovorila gospa ravnateljica Marija Lešer in mag. Dušan Rojko, ki sem tudi povezoval pogovor.
Projekta Državljanska kultura in Šola ambasadorka Evropskega parlamenta na III. gimnaziji Maribor vodiva Mojca Fajt, prof. in mag. Dušan Rojko. Projekt Državljanska kultura na naši šoli poteka od leta 2005, v projektu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta pa smo sodelovali v letih 2018–2021. V sklopu projekta Državljanska kultura smo z dijaki tretjih letnikov septembra obiskali tudi Hišo Evropske unije.
Na okrogli mizi je bilo prisotnih 30 dijakov zaključnih letnikov, ki lansko šolsko leto zaradi epidemije niso mogli obiskati Hiše Evropske unije in smo za njih organizirali predavanja ter delavnice o Evropski uniji na daljavo. Prisotni sta bili tudi dijakinji 2. b oddelka Tina Jarc in Lana Tropenauer, ki delata raziskovalno nalogo v okviru projekta Mladi za napredek Maribora. Evropski poslanec dr. Grošelj jima je predstavil vlogo mladih v Evropski uniji.
Dr. Klemen Grošelj je spregovoril o nastanku in pomenu Evropske unije, ustanovah ter o problemih in izzivih Evropske unije, o participaciji mladih v demokratičnih procesih ter o izzivih in priložnostih mladih v Evropski uniji (program Erasmus).
Poslanka Državnega zbora Lidija Divjak Mirnik je predstavila vlogo in pomen Državnega zbora kot zakonodajne veje oblasti, trenutno delo in položaj slovenskega parlamenta ter izpostavila zelo pomembno vlogo mladih kot aktivnih državljanov, ki naj sodelujejo v političnem življenju in se udeležujejo volitev.

mag. Dušan Rojko

Fotografije

 

Oznake: