V sklopu projekta Erasmus+ (individualna mobilnost) sva se udeležili strukturiranega tečaja ‘Smart teachers play more’  (Pametni učitelji se igrajo več). Tečaj je potekal med 20. in 28. avgustom 2022 v kraju Reykjavik na Islandiji.

V sedmih dneh usposabljanja smo se seznanili z različnimi tehnikami poučevanja tujega jezika v kombinaciji z gibanjem. Te tehnike poučevanje lahko uporabljamo tako pri majhnih otrocih, ki jih poučujemo tuji jezik, kot tudi pri osnovnošolcih in srednješolcih. Tečaj je potekal v zaprtih prostorih in tudi na prostem. Vse predstavljene tehnike smo tudi preizkusili.

V sklopu tečaja smo imeli tudi ekskurzijo, in sicer izlet Golden Circle (zlati krog), kjer smo spoznali čudovito islandsko pokrajino (gejzire, krater, narodni park, slapove …).

Predstavili so nam islandski šolski sistem. Teoretično predstavitev smo podkrepili z obiskom šole Dalskoli, kjer smo spoznali islandske učitelje, si ogledali njihovo šolo in vrtec. Bilo je zelo zanimivo.

V skupini nas je bilo 30, prihajali smo iz različnih držav Evrope (iz Italije, Španije, Nemčije, s Hrvaške, Finske, Poljske …) V popoldanski delavnici smo udeleženci predstavili primere dobre prakse in govorili o poteku učnih ur.

Znanja in izkušnje, ki sva jih pridobili na strukturiranem tečaju, bova uporabili pri načrtovanju in izvedbi novega strokovnega modula v 4. letniku programa Predšolska vzgoja (Tuji jezik za otroke) in tudi pri poučevanju tujega jezika v programu gimnazija in predšolska vzgoja.

Udeležba na strukturiranem tečaju je bila izjemna izkušnja, kjer sva se naučili veliko novega, kar nama bo koristilo na najini nadaljnji poklicni poti. Hkrati pa sva spoznali veliko novih ljudi in stkali nova prijateljstva. Tovrstna usposabljanja so izjemna priložnost in jih priporočava vsem, ki si želijo novih znanj in izkušenj.

mag. Tina Purg Skrbinšek in Mateja Šebart, prof.

Fotografije

 

Oznake: