III. gimnazija Maribor nudi zaposlenim in dijakom možnost brezplačnega dostopa do brezžičnega računalniškega omrežja EDUROAM. Tako pridobite tudi Arnesov AAI račun. Tako dodeljeni dostop ni namenjen komercialni uporabi.

Dijaki pridobijo uporabniško ime in geslo v začetku šolskega leta. Spisek uporabniških imen in gesel dobijo lahko razredniki pri aktivu informatike.

Vsi uporabniki poskrbijo sami za nastavitve na svojih napravah v skladu s temi navodili.

EDUROAM je del šolskega omrežja, ki je povezano v omrežje Arnes in evropski sistem, zato zanj veljajo enaka pravila kot za dostop do omrežja Arnes: povezava.

1. Kaj je Eduroam?

Storitev Eduroam omogoča dijakom in zaposlenim varen in preprost dostop do zaščitenega brezžičnega (WLAN) omrežja na naši šoli in gostovanje v omrežjih drugih institucij, vključenih v sistem Eduroam. V omrežje Eduroam so vključene izobraževalne in raziskovalne ustanove (fakultete, inštituti, srednje šole) v Sloveniji (http://www.eduroam.si) in tujini (http://www.eduroam.org).

Omrežje je zasnovano tako, da lahko zaposleni in dijaki dostopajo transparentno in brezplačno v katerikoli zgoraj navedeni ustanovi (doma in v tujini) in to z istim uporabniškim imenom in geslom kot v “domačem” omrežju Eduroam (npr. učitelj iz III. gimnazije Maribor dostopa v zaščiteno omrežje Eduroam v Kopru ali v Ljubljani oz. v katerokoli omrežje Eduroam v tujini). Pri tem je tako sami ustanovi kot gostujočem uporabniku zagotovljena kar največja varnost, saj je onemogočeno prisluškovanje in lažno predstavljanje.

2. Tehnične zahteve za dostop

V brezžično omrežje z imenom (SSID) eduroam se je mogoče povezati s prenosnim računalnikom, dlančnikom, telefonom; skratka z napravo, na kateri operacijski sistem in brezžični vmesnik podpira standard 802.11a/g/n ter varnostni protokol WPA1/2-Podjetniško (WPA1/2-Enterprise) in prijavni standard 802.1x z EAP-TTLS + PAP (enkripcija podatkov AES).

3. NAVODILA ZA PRIKLOP

Podrobna navodila za namestitev najdete na naslovu Eduroam:Arnes.

1. Za Android telefon ali tablico morate namestiti aplikacijo Eduroam CAT iz Google play,  nato v aplikaciji poiščete III. gimnazija Maribor, vpišete uporabniško ime in geslo. Podrobnejša navodila: povezava.

2. Nastavitve oz. programe za vašo napravo Windows, najdete na tej povezavi.

3. Nastavitev za Apple iOSpovezava.

Za uspešno prijavo v omrežje eduroam potrebujete veljavno uporabniško ime in geslo v matični organizaciji.

4. Pomoč in kontaktne osebe

Sprembo gesla (ali pozabljeno geslo) lahko uredite na povezavi: https://mdm.arnes.si/Prijava/Login.aspx

Kontaktna oseba je Žilbert Tivadar, tel: (02) 250 40 57, kabinet RAI.