V sklopu projekta Erasmus+ (job shadowing) sva med 21. in 24. marcem 2023, v kraju Melsungen v Nemčiji, opazovali pouk matematike in informatike na srednji šoli Radko-Stöckl-Schule Melsungen in gimnaziji Geschwister-Scholl-Schule Melsungen.

Najini gostitelji so nama omogočili, da sva v tem tednu bili prisotni pri učnih urah različnih oddelkov, ki jih poučuje osem profesorjev na dveh različnih šolah. 

Ure so naju zelo navdušile, saj so temeljile na samostojnem in sodelovalnem delu dijakov. S profesorji smo veliko govorili o učnih načrtih, domačih nalogah, maturi, dijakih in šolskem sistemu.

Spoznali sva, da se nemški šolski sistem precej razlikuje od našega. Presenetilo naju je dejstvo, da se otroke ob prehodu iz osnovne šole v srednjo razvrsti glede na uspeh na zunanjem preverjanju znanja in da se to zgodi že po četrtem razredu osnovne šole.

Z gostitelji sva se družili tudi v popoldanskem času. Skupaj smo si ogledali in spoznali zgodovino mesta Melsungen in muzej Grimmwelt v mestu Kassel.

Izkušnje senčenja v Nemčiji so neprecenljive. Pridobili sva mnoga nova vedenja iz svojega strokovnega področja ter obnovili znanje tujega jezika. Zato vsem dijakom in profesorjem priporočava, da izkoristite priložnosti v okviru projekta Erasmus+.

Katja Novak, prof. in Maja Čelan, univ. dipl. inž.

 

Oznake: