1. VIZITKA PROJEKTA

Osnovne informacije

Program: The European Climate Initiative (EUKI)

Trajanje projekta: april 2020 – januar 2022

Države: Nemčija, Portugalska in Slovenija

Partnerji: Navigant – A Guidehouse Company, adelphi consult GmbH, Independent Institute for Environmental Issues (UfU e.V.), Energetska agencija za Podravje – ENERGAP, Institute of Social Sciences – University of Lisbon (FCiências.ID)

Spletna stran projekta: https://www.euki.de/en/euki-projects/three-presidencies/

E-mail: three4climate@guidehouse.com

 


2. PREDSTAVITEV PROJEKTA Three4Climate, TRIO

TRI PREDSEDSTVA ZA PODNEBJE – »MISLI EVROPSKO – DELUJ LOKALNO«

 

TRIO (Three4Climate – »MISLI EVROPSKO – DELUJ LOKALNO«) je mednarodni projekt »ZDRUŽENA EVROPA – TRI PREDSEDSTVA ZA PODNEBJE«, v katerem EU, države, mesta in šole sodelujejo skupaj v boju proti podnebnim spremembam kot podpora predsedovanju Nemčije, Portugalske in Slovenije. Projekt je sofinanciran s strani Nemškega zveznega ministrstva za okolje, varstvo narave, stavb in nuklearne varnosti ter evropske iniciative » Europaische Klimashutzintiative – EUKI«. Glavni cilj EUKI je spodbujanje podnebnega sodelovanja v Evropski uniji, da bi znižali emisije toplogrednih plinov.[1]

Aktivnosti projekta so usmerjene v prihodnost s ciljem podpiranja podnebne nevtralnosti, kot jo je potrdil Svet EU decembra 2019.

Za sodelovanje v projektnih aktivnostih sta bili v vsaki državi (Nemčiji, Portugalski in Sloveniji) izbrani po dve mesti in dve šoli, ki bodo predstavili ambiciozne podnebne ukrepe, izvedene na lokalni ravni in si med seboj izmenjali znanje ter izkušnje. Na Portugalskem sta  to mesi Braga in Loulé, v Nemčiji pa Bielefeld in Radolfzell.

III. gimnazija Maribor je bila povabljena k sodelovanju v mednarodnem projektu Three4Climate kot ena od dveh šol iz Slovenije; druga je OŠ Stražišče, Kranj.

V Sloveniji projekt koordinirata Energetska agencija za Podravje iz Maribora in Lokalna energetska agencija Gorenjske iz Kranja. V projektu sodelujejo še Ministrstvo RS za okolje in prostor, Mestna občina Maribor in Mestna občina Kranj.

Vsi sodelujoči partnerji v projektu se zavedamo pomembnosti in nevarnosti podnebnih sprememb ter dejstva, da moramo v boju sodelovati vsi ljudje.

Mesta so središča gospodarskih, kulturnih in družbenih dejavnosti in predstavljajo prostor, kjer lahko s primernim delovanjem dosežemo spremembe, ki vplivajo na širše okolje in veliko število ljudi.

Šole so prostor, kjer lahko mladi bodoči odločevalci razpravljajo o pomembnih elementih podnebnih ukrepov, razumejo interese drug drugega in se približajo skupnemu razumevanju izzivov in potencialnih rešitev za brez ogljično prihodnost. [2]

Posebne aktivnosti:

  • izmenjava primerov dobrih praks mest in šol o  uspešnih projektih ohranjanja podnebja,
  • natečaj podnebne nevtralnosti za osnovnošolce in dijake,
  • dan za podnebje, izmenjave med partnerskimi šolami, podnebju prijazni projekti.

Posebne aktivnosti bodo usklajene s prednostnimi nalogami skupne okoljske politike treh predsedstev Sveta EU in bodo potekale v okviru trenutnega razvoja politik na ravni EU, predvsem v okviru zelenega dogovora Evropske komisije.

[1] Uradno besedilo predstavitve projekta, Agencija ENERGAP

[2] Uradno besedilo predstavitve projekta, Agencija ENERGAP

 


3. Delovno srečanje, 19.6. 2020

Na virtualnem delovnem srečanju smo se na kratko predstavili vsi sodelujoči učitelji, nato pa smo začrtali časovnico dejavnosti in akcij, ki jih želimo izvesti tekom trajanja projekta.

3.1 Uradna fotografija delovne skupine na srečanju 19.6.2020

3.2 School intro_III gimnazija Maribor, 19.6.2020

Schools Intro – III. gimnazija Maribor

 


4. SREČANJE RAVNATELJEV projekta Three4climate, 3. 7. 2020

V začetku julija so se na delovnem sestanki srečali državni sekretarji vlad Nemčije, Portugalske in Slovenije ter ravnatelji šol, ki sodelujejo v projektu. Izmenjali so poglede na umestitev projekta, kot politične prioritete delovanja vlad in nujnosti doseganja ogljične nevtralnosti do leta 2050, kakor predvideva Zeleni dogovor. Ravnateljica, gospa Marija Lešer, je predstavila izkušnje z Ekošolo kot šolskim nacionalnim projektom ter pojasnila, kako je mogoče to izkušnjo vključiti v projekt Three4Climate.

 


5. SREČANJE DIJAKOV v projektu sodelujočih šol z nemško ministrico za okolje, dr. Svenjo Schulze, 19. 11. 2020

19. novembra 202 sta se po dva dijaka vsake od sodelujočih šol preko videokonference srečala z nemško ministrico za okolje, dr. Svenjo Schulze. Tema srečanja je bol Zeleni dogvor in možnosti uresničevanja zastvaljenih ciljev.

Našo šolo sta zastopala dijaka 3. d razreda, Viktor Stojanovič in Martin Zorko. V uradnem delu sta ministrici zastavila vprašanje na temo zaščite potrošnikov pred škodljivimi in toksičnimi izdelki, o smernicah in priporočilih za potrošnike, da se izognemo ponaredkom in zdravju nevarnim izdelkom. V sproščenem neformalnem razgovoru pa so vsi prisotni dijaki še na kratko poklepetali z gospo Schulze o težavah v šoli, učenju tujih jezikov, predlogih za brezogljično mobilnost in številnih drobnih, vsakdanjih stvareh.

Utrinki s konference TRIO, 19.11.2020

 


 

6. KRATKI FILMI DIJAKOV kot prispevki za srečanje, 19. 11. 2020

V skupini, ki se ukvarja z akcijami v okviru projekta Three4Climate, sodelujejo dijaki 3. D: Rasina Bajsič, Viktor Stojanovič, Martin Zorko, Lea Babič, Tea Nikić, dijaki 2. D, Ana Klajderič, Zala Fras in dijaki iz 2. A razreda: Žiga Kozel, David Hovnik, Melisa Miheu, Luka Pungartnik in Lora Lorenčič. Pred in po novembrski konferenci so posneli kratke filmčke s katerimi opozarjajo na problematiko ohranjanja okolja.

 

 

 

 

 

 

 


7. Izdelki dijakov na temo PONOVNA UPORABA materiala

V decembru 2020 so dijaki ustvarjali izdelke iz odpadnih materialov. Izkoristili so dan brez računalnika in se odzvali akciji Naj planet diha.

Aktivnosti ta dan načrtujmo tako, da bomo porabili čim manj energije, da bomo ustvarjali iz starih, odsluženih predmetov nove izdelke in jim tako dali novo vrednost ali pa preprosto tako, da bomo razmišljali o svoji zaobljubi, ki bo pomagala k ustavljanju podnebnih sprememb….

Nastali so uporabni ali dekorativni izdelki, dijaki pa so dokazali, da domišlija pri ustvarjanju nima meja!

Fotografije

Trio izdelek – film

Naj planet diha

Ponovna uporaba materialov

 


8. NATEČAJ PODNEBNA NEVTRALNOST

Pozivamo dijake šole, da se odzovete na natečaj Podnebna nevtralnost, ki ga organiziramo v okviru mednarodnega projekta THREE4CLIMATE, TRIO.

Natečaj organiziramo v okviru mednarodnega projekta TRIO, Think European Act Local, v katerem sodelujejo učenci in dijaki dveh šol iz Nemčije, Portugalske in Slovenije. Nagrajenci natečaja se izbirajo znotraj posamezne šole. Vsak udeleženec natečaja prejme praktično nagrado, glavna nagrada je za zdaj še skrivnost.

Natečaj Podnebna nevtralnost

Letak Natečaj podnebne nevtralnosti

Projekt Three4Climate (Trio), december 2021


9. AKCIJA POSNEMI VIDEO

NE STOJ OB STRANI – SODELUJ, UKREPAJ!

Akcija izražanja mnenj, zavez o ravnanju, sporočil o  podnebni problematiki v okviru mednarodnega projekta TRIO – Three4Climate. Posnemi nekaj sekund dolg posnetek – izrazi svoje mnenje, sporočilo politikom, deli z nami svoje zaveze ….

ZDAJ IMAŠ PRILOŽNOST, DA SPREGOVORIŠ IN OSVEŠČAŠ TUDI DRUGE!

Posnetek oddaj v obliki mp4 na naslova jasmina.jancic@guest.arnes.si

ali jasna.ul-moze@tretja.si.

Podrobnosti preberi v priponki.

Akcija_Posnemi video_objava


Projekt TRIO, oktober 2021
Nagradna eksurzija TRIO, junij 2021
Podnebni dan – 3. in 4. junij 2021
Podelitev nagrad natečaja PODNEBNA NEVTRALNOST, april 2021